Dobrodošli na strani kozmetike Murad. Če se želite prijaviti kliknite tukaj!

Navigacija kategorije:

Prijavljen:

Kozmetični slovarček

A

Akne
Kronična bolezen žlez lojnic in lasnih mešičkov. Obstajajo ne-vnetne akne, klasificirane kot odprti in zaprti komedoni (ogrci), ter vnetne akne, klasificirane kot papule, pustule, vozliči in ciste. Brazgotine na koži lahko pustijo le vnetne akne.

Akne – rozacea
Pojav, podoben aknam, se odraža kot rdečica, draženje kože, občutljivost in rdečica po sredini obraza, predvsem na območju okoli nosu in po licih.

Aktinična keratoza
Majhne, grobe rdeče zaplate, pogosto grobe na dotik. Najpogosteje se pojavljajo pri ljudeh s svetlo kožo in se lahko razvijejo v kožnega raka, če se jih ne odstrani.

»Advance Performance Complex«
Patentirana formula, ki jo vsebujejo vsi Muradovi izdelki, je sestavljena iz protivnetnih izvlečkov, antioksidantov in vlažilnih sestavin, ki koristijo vsem tipom kože.

Alantoin
Naravna aktivna učinkovina, ki se jo uporablja kot mehčalec in ima vlažilne učinke. Alantoin je vlažilna učinkovina brez vonja, ki je pridobljena iz korenin in listov bodečega gabeza in se uporablja zaradi svojih zdravilnih, vlažilnih, pomirjujočih ter antioksidativnih lastnosti. Spodbuja delitev celic in pospešuje obnovo prizadete kože.

Alkohol SD-40
Visoko kakovosten, prečiščen kozmetični alkohol. Ker takoj izhlapi, se lahko uporablja kot »dostavljavec« pomembnih sestavin na površino kože. Je bolj nežen od etilnega alkohola in ima antiseptične učinke.

Alge – izvleček morske trave
Uporablja se kot mehčalec in vlažilec kože, ima antioksidativne lastnosti.

Aloe vera
Izvrstna vlažilna in pomirjujoča sestavina, zelo koristna za poškodovano, suho in razpokano kožo ali kožo, poškodovano od sonca. 

Alfa hidroksi kisline
Skupina sestavin, pridobljenih iz rastlin, ki se uporabljajo za luščenje površinskih plasti povrhnjice, za vračanje vlage koži in povečevanje prodiranja ostalih sestavin. Učinkovanje obsega glajenje drobnih gub pa vse do izboljševanja splošnega videza kože, kožne teksture in tena, čiščenja por ter izboljšave stanja aken in brazgotin, ki jih spremljajo. Najpogosteje se uporabljata mlečna in glikolna kislina.

Alfa lipoleinska kislina
Antioksidant, ki je topen tako v vodi kot v olju in ima protivnetne lastnosti.

Aminokisline
Aminokisline so gradni deli proteinov. Obstaja 20 aminokislin, od tega jih je 10 neesencialnih – telo jih proizvaja samo – in 10 esencialnih – v telo jih moramo vnesti s prehrano. Zadnje moramo vnašati v telo dnevno. Splošno se uporabljajo v kremah za vlaženje in mehčanje, saj kožo vlažijo, če jih nanesemo površinsko.

Antioksidanti
Substance, ki pomagajo zaščititi telo pred oksidacijo in težavami, ki jih povzročajo prosti radikali. Oksidacija je uničujoč proces, ki povzroči večino vidnih znakov staranja. Cenjeni antioksidanti za nego kože, ki se nahajajo v kozmetiki Murad, so med drugim izvleček granatnega jabolka, vitamin C, goji jagode, elagična kislina in izvleček zelenega čaja.

Askorbinska kislina (vitamin C)
Antioksidant, ki pomaga zaščiti telo pred oksidacijo in težavami, ki jih povzročajo prosti radikali. Vitamin C ima mnogo koristnih učinkov za telo. Med drugim spodbuja sintezo kolagena, krepi stene kapilar in nevtralizira proste radikale. Posvetli lahko pigmentne madeže in izboljšuje neenakomeren ten kože.

Askorbil palmitat
Antioksidant C vitamin, ki je topen v maščobi.

Avobenzon
Filter za zaščito pred soncem.

Avokadovo olje
Derivat, pridobljen iz semena in pulpe avokada. Uporablja se zaradi svojih vlažilnih lastnosti, in sicer v kremah in losjonih.

Azelainska kislina
Uporablja se zaradi svojih antibakterijskih in protivnetnih lastnosti, in sicer v kremah in losjonih.

Azulen
Protivnetna sestavina, ki pomirja. Pridobiva se jo iz nemške kamilice.

B

Bentonit
Bela glina, ki se uporablja za zgostitev krem, ličil v suspenziji in oljne emulzije.

Boragovo olje
Borago je rastlina, katere olje je bogato z gama linoleinsko kislino. Je odlično za nego suhe in zrele kože, akne, rozaceo, dermatitis in ekceme. Vsebuje kalcij in magnezij ter deluje kot mehčalec.

Benzil peroksid
Je baktericidna sestavina, ki se jo uporablja za obravnavo aken. Znana je po učinkovitosti, vendar lahko obenem kožo izsuši, kar privede do povečanih izbruhov aken. Nekateri razvijejo občutljivost na to sestavino. Muradovi izdelki te sestavine ne vsebujejo.

Beta hidroksi kislina
Organska kislina, od katerih je najpogostejša salicilna. Je lipofilna ali znana po topnosti v olju. Sestavina se lahko uporablja daljše obdobje za obravnavo aken in problematične kože ali zgolj za luščenje kože.

C

Cink
Mineral v sledeh, ki se uporablja za zaščito kože pred UV sevanjem, okužbami, bakterijami in glivami. Zadolžen je tudi za proizvodnjo kolagena ter poveča moč delovanja vitamina A in E.

Cinkov oksid
Zmes cinka in kisika. Cinkov oksid je nežen antiseptik in deluje proti draženju. Ko se dodaja kremam za sončenje, fizično odbije UV svetlobo. Je glavna sestavina v kremah proti pleničnemu izpuščaju.

Citosan
Pomaga pri zadrževanju vlage.

Co-3
Muradov patent, ki pomaga pri obnovi in okrepitvi kožnega matriksa – kolagenskih in elastinskih vlaken. Obnovi kožo za preventivo ter obravnavo drobnih gubic in gub.

CTI
V ZDA je kozmetika urejena z Zakonom o živilih, zdravilih in kozmetičnih izdelkih, ki ga je sprejel Urad za živila in zdravila (ang. FDA), ki ima veliko pravno avtoriteto na področju zakonskega urejanja varnosti kozmetičnih pripravkov.

Cista
Majhna, rumenkasta, okrogla in čvrsta masa tik pod površjem kože, ki se lahko postopoma povečuje. Če se vname, lahko vodi do brazgotin. Nastanejo lahko po aknah.

Celostno zdravje
Skrb zase, emocionalno, znotraj in zunaj.

D

Dimetikon
Oblika silikona za zaščito kože in ohranjanje vlage. Je nekomedogen in se uporablja pri terapijah za odpravljanje brazgotin.

Dehidrirana koža
Koža, ki ji primanjkuje vlage.

E

Ekcem
Vzrok zanj je neznan. V blažjih oblikah se kaže kot suha, vročična in srbeča koža. Pri hujših oblikah lahko prizadeto tkivo poči in zakrvavi.

Elastin
Tkivo, ki se nahaja v strukturnem delu kože in je podobno kolagenu. Koži daje oporo in jo ohranja elastično.

Encimi
Lahko so v obliki papaina (papaja) ali bromelaina (ananas). Encimi se v svoji naravni obliki že dolgo uporabljajo kot luščilci. Delujejo protivnetno in kot topilci odmrlih kožnih celic na površini kože. Izboljšujejo kožno teksturo.

Esencialne maščobne kisline
Osnovni gradniki celičnih sten se uporabljajo za preprečevanje izgube celične vode. To so med drugim omega 3, omega 6, goji jagode itd.

Evkaliptusovo olje
Evkaliptusovo olje je pridobljeno iz drevesa evkaliptus in je poznano po svojem antiseptičnem delovanju.

Esencialna olja
So povsem različna od pravih olj, saj so lažja od vode ter imajo protivnetno in antiseptično delovanje.

Eksfoliacija
Kemično ali mehansko odstranjevanje odmrlih, nedelujočih celic s površine kože. Ta proces pomaga tudi pri izboljševanju kroženja krvi s spodbujanjem pretoka krvi.

F

FD&C barve
Barve, odobrene s strani ameriškega Urada za živila in zdravila (FDA) za uporabo v prehranskih izdelkih in v kozmetičnih preparatih.

Flavonoidi
Spodbujajo zdravje, saj krepijo stene kapilar ter ostalo vezivno tkivo. Nekateri delujejo protivnetno, antihistaminično in protivirusno.

Folikulitis
Boleča, cistična bulica, ki se pojavi, ko se dlaka ujame v izvodilu folikla. Poznan je tudi pod imenom Psuedofolliculitis barbae.

Fosfolipidi
Uporabljajo se zaradi vsebnosti esencialnih maščobnih kislin. Dodaja se jih kremam, ker vežejo nase vlago.

Fotostaranje
Poškodbe na koži, ki so jih povzročili sonce ali ultravijolični žarki.

Fitokemikalije
Sestavine, ki delujejo kot lovilci prostih radikalov, da bi pomagale odstraniti visoko nabite molekule kisika, ki so stranski produkt metabolizacije kisika.

Fosfatidilkolin
Sestavina, ki pomaga ohranjati celične stene brez poškodb.

G

Glukozamin
Pomemben aminski sladkor. Poleg njegove vloge osnovnega gradnika je glukozamin ena izmed številnih molekul z majhno molekulsko maso, ki sestavljajo naravni vlažilni faktor v koži. Krepi vezivno tkivo (kolagen) tako, da lahko ta absorbira več vode.

Glikolna kislina
Sodi v skupino alfa hidroksi kislin in se pridobiva iz sladkornega trsa. Je ena izmed najučinkovitejših sadnih kislin, ker ima najhitrejše delovanje in lahko hitro prodira v globino.

Glicerin
Vlaži in zagotavlja zaščito proti izgubi vlage. Uporablja se zaradi svoje sposobnosti vezave vode, kar ji omogoča, da pritegne in absorbira vlago iz ozračja. Omogoča, da se površinski preparati nanašajo bolj gladko.

Granatno jabolko
Se uporablja zaradi svojih intenzivnih antioksidativnih učinkov. Vsebuje 5 odstotkov elagične kisline.

Grozdne pečke (izvleček)
Majhne grozdne pečke rdečega grozdja. Grozdne pečke so bogate s flavonoidi, fitokemikalijami, ki imajo antioksidativne lastnosti.

Ginko biloba
Izboljšuje krvni pretok in s tem dostavo kisika v možgane, srce in druge dele telesa. Pripisujejo ji tudi antioksidativne lastnosti.

Glukozaminoglikani
Substance, ki uravnavajo kožo in pomagajo okrepiti naravno zaščitno delovanje kože.

Goji jagode
Ene izmed najbolj hranljivih sadežev na planetu. Bogate so z aminokislinami, esencialnimi maščobnimi kislinami, minerali v sledovih, vitaminom C, betakarotenom in protivnetnimi sestavinami.

H

Hibiskus (izvleček)
Peptid, ki se obnaša kot nevrotransmiter in zmanjšuje mišično napetost, ki povzroča gube.

Humektant
Substanca, ki se uporablja za ohranjanje naravne vlažnosti v materialih.

Hormonsko staranje
Je del naravnega procesa staranja, ki ga povezujemo z naravnimi spremembami količine hormonov v telesu. Običajno se pojavi v pred- in med-menopavzalnem obdobju.

Hialuronska kislina
Učinkovit humektant – vlažilec. Lahko veže 1.000-krat več vode kot tehta sam.

Hidratorji – vlažilci
Sestavine, ki dodajo koži vlago in s tem pomagajo ohraniti naravno zaščitno delovanje kože.

Hidrogen peroksid
Uporablja se zaradi antibakterijskih lastnosti. Učinkovit je tudi pri delovanju proti bakterijam Propionibacterium acnes, ki jih povezujemo z vnetnimi aknami.

Hidrokinon
Sestavina, ki svetli pigmentne nepravilnosti in brazgotine, nastale zaradi aken.

Hidroksi kisline
Skupina kislin, vključno z alfa in beta hidroksi kislinami, ki jih uporabljamo za luščenje kože.

Hiperpigmentacije
Povečana proizvodnja melanina v koži, kar vodi do neenakomernega temnenja kože.

Hipopigmentacije
Zmanjšana proizvodnja melanina v koži, kar vodi do belih lis na koži.

I

»Sistem za imunski odziv«
Kombinacija več kompleksnih sestavin v izdelkih za nego kože, ki pomagajo v boju proti staranju in pri obnovi kože. Edinstveno pri kozmetiki Murad.

»Imuno-skin kompleks«
Zaščitena mešanica peptidov in drugih sestavin proti staranju za obnavljanje obstoječih in preprečevanje ponovnih poškodb kože.

Intrinzično (notranje) staranje
Naraven proces staranja brez zunanjih vplivov.

J

Jojobina zrnca
Naravna zrna za luščenje, ki se jih pridobiva iz semen puščavnice Simondsia chinesis.
Nudijo učinkovito, a nežno mehansko luščenje odvečnih celic s površine kože.

K

Karitejevo maslo
Pridobiva se iz oreščka karite, ki je sad afriškega drevesa. Je bogato in močno sredstvo za mehčanje kože. Že zelo majhna količina vodi do močnega izboljšanja tonusa in vlažnosti kože.

Kaolin (kitajska glina)
Uporablja se v praških in maskah za absorpcijo olj. Visoko vpojna in odlična za nego mastnih tipov kože ali za učvrščevanje.

Kofein
Uporablja se v izdelkih za površinsko uporabo, ker zmanjšuje zabuhlost.

Kamilica
Uporablja se zaradi svojega protivnetnega delovanja. Deluje tudi baktericidno, preprečuje srbečico, pomirja in prečiščuje.

Kitosan
Pomaga pri ohranjanju vode v koži.

Koencim Q10
Encim, ki deluje kot antioksidant in pospešuje zaščitno delovanje kože, njen imunski odziv ter nudi zaščito pred prostimi radikali.

Kolagen
Elastična vlakna, ki tvorijo strukturo kože.

L

Laktična (mlečna) kislina
Alfahidroksi kislina, ki se uporablja zaradi svojih luščilnih učinkov. Vlaži in gladi suho, grobo kožo. Občasno se lahko uporablja v višjih koncentracijah kot kemični piling.

Linoleinska kislina
Poznana tudi kot vitamin K ali esencialna maščobna kislina, emolient in emulgator. Uporablja se tudi za zmanjševanje rdečine.

Liposomi
Sistem za dostavo sestavin v kožo, votle sfere, izdelane iz fosfolipidov, kot je lecitin, ki so več kot 300-krat manjše od celic kože. Liposomi so napolnjeni z aktivnimi sestavinami, ki jih ponesejo v kožo in jih tam počasi sproščajo.

Lecitin
Kemijski sorodnik vitamina B. Lecitin je esencialni gradnik maščobnega sloja, ki obdaja celice in predstavlja osnovo celične membrane. Pridobljen iz zrna soje je lecitin obenem tudi emulgator, dispergator, antioksidant in posrednik pri prodiranju. Odličen je za uravnavanje kože.

Lezija
Znamenje, simptom ali kožna anomalija.

Lovilci prostih radikalov
Drugo ime za antioksidante.

M

Mastna koža
Koža, ki proizvaja preveč sebuma ali olja.

Med
Obnaša se kot naravna zaščita pred izgubo vode iz kože.

Medicinski(-ka) estetičar(ka)
Strokovnjak(inja) za nego kože, ki deluje v medicinskem okolju skupaj z zdravniki v pred- ali pooperativni situaciji.

Metilparaben/propilparaben
Konzervans, ki se uporablja v prehrani. Eden najpogosteje uporabljenih konzervansov v kozmetiki danes. Ne draži in ni toksičen.

Melanin
Substanca, ki daje koži barvo.

Menopavzalna koža
Stanje, ki ga povzroči hormonsko neravnovesje. Izraža se lahko z različnimi simptomi, kot so rast dlačic po obrazu, vnetja, razširjene kapilare in povečana občutljivost.

Mentol
Uporablja se zaradi svojega spodbujevalnega in hladilnega učinka.

Milije
Majhne ciste ali bulice pod kožo. Za razliko od ogrcev te nimajo izvodila in jih ne moremo iztisniti.

Morska alga (izvleček)
Očiščena in kombinirana frakcinacija havajskih morskih rastlin. Je odlična vlažilna mešanica, izvleček pa je pridobljen brez uporabe agresivnih kemikalij. Kožo naredi svileno in nežno na dotik. študije so pokazale, da morske alge zelo zgodaj vplivajo na debeljenje dermisa.

Muradov recept
Sestavine, ki jih najdemo v vseh Muradovih izdelkih, vključno z antioksidanti, protivnetnimi in vlažilnimi sestavinami.

Mlečna kislina
Glej Laktična kislina.

N

Neem
Izvleček indijskega drevesa. Olje deluje antiseptično, negovalno in pomaga koži zadrževati vlago.

Nočna krema
Vlažilec, v katerem so večje koncentracije vlažilnih in negovalnih sestavin, kot jih najdemo v dnevnih kremah. Obstajata dva razloga, zakaj je pomembna nočna krema. 1.) TEIV (trans‑epidermalna izguba vode) je največja ponoči. Nočna krema lahko prepreči tovrstno dehidracijo. 2.) Celice telesa med spanjem srkajo pomembna hranila in se obnavljajo, zato je pomembno, da jim priskrbimo surov material, ki ga potrebujejo.

Nonapeptid-78
Peptid, ki spodbuja imunološki sistem kože in s tem posredno pospešuje obnovo nastale škode ter preprečuje nastanek novih poškodb.

Ne-komedogeno
Nanaša se na izdelke, ki ne povzročajo ogrcev in aken, saj ne zamašijo izvodil lojnic.

Normalna/mešana koža
Delno mastna in delno izsušena koža. Najpogosteje je bolj mastno T območje (čelo in sredina obraza), zunanji rob lic in čeljust pa sta izsušena.

O

Ovseni beta-glukani
Super vlažilci, ki pomagajo koži zadržati vodo. Poleg tega imajo močno protivnetno delovanje. Laboratorijski preizkusi so pokazali, da ovseni beta-glukani spodbujajo imunski sistem vse do celične ravni. Zaščitijo pred oksidativnim stresom, ki ga povzroča UVA sevanje, zmanjša transepidermalno izgubo vode in povrnejo celično dejavnost.

Okoljsko povzročeno staranje
Simptomi staranja, ki jih pospešujejo elementi narave, kot so stres, onesnaženje in sonce.

Ogrci
Poznani tudi kot odprti komedoni. Videt so kot male sivkaste do črne pikice. Nastanejo zaradi odvečnega olja, ki se nabere v pori in na površini v stiku z zrakom oksidira, kar pripelje do temne obarvanosti. To so ne-vnetne akne.

Okluziva
Bariera, zaščita.

Oksidacija
Sprememba kemijske karakteristike snovi zaradi izgube elektronov.

Oksibenzon
UV filter.

Olje pomaranče
Odlično za zmanjševanje mentalne napetosti.

Olje sivke
Esencialno olje, ki se uporablja zaradi svojih protivnetnih, baktericidnih, antiseptičnih in pomirjujočih lastnosti.

P

Pantenol
B vitamin (B5), ki deluje kot humektant (zadržuje vodo v koži). Lahko pospešuje celjenje kože. Protivnetna sestavina, ki je poznana tudi po svojih vlažilnih učinkih.

Parfum
Aromatična mešanica naravnih esenc in/ali sintetičnih dišav.

Petrolat
Najbolj pogosto uporabljen za zaščito pred izgubo vode, dober za občutljivo kožo.

Propilen glikol
Odličen za vlaženje izsušene kože.

P-akne
Poznane tudi kot Propionibacterium akne (bakterije, ki povzročajo akne).

Papaja encim
Vir proteolitičnih (raztaplja proteine) rastlinskih encimov.
Papain je močen rastlinski encim, pridobljen iz nezrelega, zelenega sadeža papaje. Lušči odmrle kožne celice za bolj zdrav videz kože.

Papule
Dvignjena lezija, rdeča bulica.

Pepermintovo olje
Uporablja se zaradi svojega protivnetnega delovanja. Pepermintovo olje tudi pomirja in čisti kožo.

Petrolatum
Uporablja se v kremah, in sicer za mehčanje in pomirjanje kože. Ustvari film, ki prepreči izgubo vode.

PH
Procent hidrogena v snovi. Uporablja se za merjenje kislosti oziroma alkalnosti v kozmetičnih izdelkih.

Pigmentacija
Motnja v obarvanosti kože.

Polifenoli
Rastlinske snovi, ki imajo izjemno antioksidativno, protivnetno in baktericidno delovanje.

Proces čiščenja
Reakcija kože, ko začnemo uporabljati novo negovalno linijo. Ko izdelek očisti površino kože, vse ujete nečistoče iz mešičkov in lojnic prodrejo na površino. V končni fazi se lojnice temeljito prečistijo in koža je manj dovzetna za vnetja.

Pustule
Inficirana papula z belim ali rumenim gnojnim čepom.

Prosti radikali
Nestabilne molekule, ki jih naravno najdemo v telesu in v okolju. Da bi zmanjšale svoj energijski tovor, reagirajo z določenimi kemikalijami v telesu in v procesu onemogočijo običajne celične procese. Prosti radikali so glavni krivci za staranje.

R

Retinol
Oblika vitamina A, olje-topna, pomaga normalizirati celično proizvodnjo. Najpogosteje se ga najde v izdelkih proti staranju in aknam.

Retinil palmitat
Normalizira kožno teksturo in pomaga gladiti gubice.

Rdeči čaj
Poznan tudi kot izvleček Aspalathus linearis. Je najmočnejši poznani antioksidant. Krepi stene kapilar.

Rozacea
Stanje kože, ki ga spremljajo vnete bulice, rdečica in popokane žilice po sredini obraza.

S

Saw palmetto – izvleček sagove palme
Preprečuje rast dlak pri ženskah. Zavira encim aromatazo.

Sebum
Naravno olje v koži. Proizvod žlez lojnic.

Seboreja
Močno izločanje olj v koži.

Shea butter (Glej Karite maslo)

šitake
Gobe, ki so naravni antioksidant. Kot mnogo drugih medicinskih gob se priporoča zaradi delovanja proti raku.

Sodium PCA
Sestavina, ki je v koži naravno prisotna, ima odlične sposobnosti vezave vode in je delno odgovorna za naravno kožno vlažnost. Je odličen mehčalec, humektant.

Silika
Visoko učinkovita sestavina za absorpcijo olj.

Silikon
Sestavina na mineralni osnovi, ki pomaga zadrževati vodo v koži, a obenem prepušča molekule kisika, da potujejo v kapilare in iz njih. Uporablja se tudi zaradi svilnate, nemastne teksture.

Soda bikarbona
Nevtralizira kisline – dvigne pH, kar naredi izdelke manj dražilne.

Sodij hialuronat
Učinkovit humektant, soroden hialuronski kislini (solna oblika), ki deluje kot vlažilec kože.

Soja
Sojina zrna so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki imajo vlažilen učinek na koži.

SPF
Faktor za zaščito kože pred soncem.

Skvalen
Lahko olje, pridobljeno iz oliv, pšeničnih kalčkov ali zrna riža. Je luksuzno, nekomedogeno olje, ki ne draži kože. Ta ga enostavno absorbira, saj je podobno naravnemu kožnemu olju – sebumu.

Suha koža
Koža, ki ji primanjkuje olja.

Stratum corneum
Poznana tudi kot poroženela plast. To je najvišja plast kože.

Sladkor
Uporablja se kot blag luščilec. Nežna oblika pomaga zožati razširjene pore, odstraniti nečistoče in toksine, ne da bi kožo poškodovala.

Sulfur – žveplo
Pomaga uničiti določene oblike bakterij na koži, kar pomaga pri obravnavi aken, seboreji in psoriazi. Ponavadi ga najdemo v milih, šamponih in nekaterih površinskih zdravilih za akne.
Normalizira poroženevanje, preprečuje oluščenim keratinocitom, da bi se lepili skupaj, kar pomaga odpraviti komedone in prepreči nastajanje novih.

Sunblock
Metoda za fizično odbijanje UV žarkov. Običajno se uporabljata titanijev dioksid ali cink.

Sončnično olje
Uporablja se zaradi svojih gladilnih učinkov na koži in je zelo bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami.

Sunscreen
Krema ali losijon, ki vsebuje SPF zaščitni faktor. Reagira s kožo tako, da ustvari nevidno zaščito pred soncem. Moč zaščite je določena s številko SPF faktorja. Nižja kot je številka, manjša je zaščita. Uporaba zaščitnega losjona ne bo preprečila porjavitve, bo pa zmanjšala tveganje za nastanek opeklin.

Sladki koren
Protivnetna sestavina in svetlilec kože. Priznana kot bolj učinkovita od kofeinske kisline.

T

Titanijev dioksid
široko-spektrovni fizični UV filter blokira tako UVA kot UVB žarke.

Tirozin
Je aminokislina, ki potencira delovanje vitamina C na spodbujanje kolagenske sinteze. Ima pomembno vlogo pri oblikovanju melanina.

Taninska kislina
Spodbuja vezavo celic, ki krepijo obrambno delovanje kože. Ima tudi antioksidativen, protivneten in baktericiden učinek.

Telangiektazija
Običajno imenovana tudi »pajkaste žilice«.

Tokoferol
Poznan tudi kot vitamin E. Njegova glavna funkcija je antioksidativna.

Tonik
Izdelek, ki se uporablja po čiščenju in je namenjen vračanju naravne pH vrednosti kože. Odstrani še zadnje sledi nečistoč s kože.

Trans-epidermalna izguba vode
Izguba vlage iz kože v atmosfero. Nekaj vode iz celic kože bo neizogibno izhlapelo v ozračje, toda če uporabljamo dober vlažilec in se prehranjujemo potrebam organizma ustrezno, bomo to količino obdržali na minimumu.

Triklosan
Baktericidna sestavina, ki se uporablja za obravnavo aken.

V

Vitamin A
Pomemben za obnovo kože, lahko izboljša teksturo kože in drobne gubice, pa tudi akne. Uporablja se tudi za proizvodnjo kolagena.

Vitamin B
Poveča pretok krvi v tkivu in s tem spodbudi obnovo tkiva.

Voda
Najpogostejša sestavina v vseh izdelkih. Uporablja se v svoji najčistejši obliki, brez mineralov in ostalih kemikalij. Poimenovanja so različna, vse od destilirane, deionizirane, prečiščene vode itd.

Vraščene dlake
Glej Folikulitis.

Z

Zeleni čaj
Zelo močen naraven antioksidant (20-krat močnejši od vitamina E), ki zmanjša vnetja, kadar ga uporabljamo v površinskih izdelkih, revitalizira kožo ter preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo okolje, sonce in prosti radikali.